GLAS & MAT - Formgivare bjuder till bords

Vilken mat lagas om en glasformgivare själv ska bjuda? Lär känna några av våra kända, och även lite mer okända, glasformgivare lite mer personligt genom vad de lagar och bjuder på om de själva får välja mat. Du får dessutom veta lite mer om vilken relation de har till glaset och sin egen formgivning.

Många av oss som är roade av design och formgivning är också roade av matlagning. Vad kan då vara trevligare än att också laga den mat som din favoritformgivare gillar?

Recepten i Glas & mat - när formgivare bjuder till bords spänner över ett brett fält, men de har en sak gemensamt; det är formgivarnas egna favoriträtter. Allt från mat med österländskt tema som Olle Brozén har en förkärlek för efter att ha bott och verkat i Japan några år, till gösen som Anna Ehrners man själv fiskar. 

Boken innehåller en kort presentation av respektive formgivare (se nedan), varför de har valt just denna/dessa rätter och naturligtvis recept på den mat som beskrivs.

Medverkande glasformgivare: 
Lena Bergström, Olle Brozén, Anna Ehrner, Kjell Engman, Ulrica Hydman-Vallien, Jan Johansson, Erika Lagerbielke, Malin Lindahl, Martti Rytkönen, Ingegerd Råman, Bertil Vallien, Göran Wärff.

Innehåller bl a recept på:

  • Bertils stekta strömming
  • Blåbärspannacotta
  • Chiligrillade havskräftor
  • Citronsorbet med Champagne
  • Fiskbullar á la Engmans
  • Grön ärtsoppa med mynta och parmesan
  • Gyoza – japanska dumplings
  • Ingefärsmarinerad lax
  • Jämtländsk toast
  • Paj med Västerbottenost
  • Sparrissoppa
  • Stekt saffranspannkaka från Gotland
  • Stekt siklöja á la Karelen
  • Ugnsbakad gös med spenatsås
  • Ulricas äppelkaka
  • Umbrisk pasta med tryffel

Titel:

Glast & mat - när formgivare bjuder till bords

Redaktör:

Stefan Gustafsson

Ämnesområde: 

mat

Band:

inbunden

Format:

240 x 290 mm

Illustrerad:

rikligt illustrerad i färg och svartvitt

Omfång:

72 sidor

ISBN:

978-91-976297-3-7

Utgiven:

april 2007